De Andringa Stichting
De Erfenis van Andringa
Een Familiegeschiedenis in Beweging
In de uitgestrekte landschappen van Friesland, waar de wind vrij spel heeft en de lucht vaak doortrokken is van de geur van zee en weide, ligt een familiegeschiedenis verankerd die zich uitstrekt over generaties.
Deze geschiedenis behoort tot de naam Andringa, een oude Friese familienaam die tegenwoordig gedragen wordt door meer dan 4000 mensen, verspreid over dertien verschillende families. De stamboom van Andringa is rijk en divers, met ook nog eens ruim 3000 aangetrouwde personen die deze geschiedenis delen.
De Andringa Stichting, een bescheiden maar gepassioneerde organisatie, waakt over deze rijke erfenis. Ooit begonnen als een werkgroep dankzij het initiatief van drs. Ype Brouwers, werd de stichting op 1 oktober 1985 officieel opgericht. Sindsdien heeft de stichting zich ingezet om de verschillende geslachten van de familie Andringa in kaart te brengen. Twee uitgebreide boekwerken documenteren de verschillende takken van de familie en de historische landerijen, of 'sates', die de naam Andringa dragen.
De stichting, geleid door een klein bestuur en ondersteund door diverse werkgroepen, werkt onvermoeibaar aan het digitaliseren en actualiseren van deze waardevolle gegevens. Dit alles met het doel om een derde, vernieuwde uitgave te realiseren die zowel de gedigitaliseerde stamboeken als bijgewerkte genealogische informatie bevat.
Alle werkzaamheden worden uitgevoerd door vrijwilligers, waarbij de financiering afkomstig is van bijdragen en giften. Bestuursleden en werkgroepleden ontvangen geen vergoeding voor hun inzet, noch voor hun reiskosten, een bewijs van hun toewijding aan de familie.
Een belangrijk hoogtepunt in het bestaan van de Andringa Stichting is de vierjaarlijkse landelijke familiedag. Deze dag, traditioneel gehouden in een schrikkeljaar, draait om gezelligheid en het versterken van familiebanden. Elk evenement heeft een uniek en aantrekkelijk programma dat ruimte biedt voor gesprekken en ontmoetingen. Het bestuur presenteert dan ook de verslagen van de afgelopen jaren en vraagt goedkeuring voor toekomstige plannen.
De stichting heeft meerdere doelen. Het eerste doel is het uitvoeren van voorouderonderzoek waarvan de resultaten worden gepubliceerd. Daarnaast bevordert de stichting familiecontacten en versterkt de familiebanden door het organiseren van reünies voor zowel binnenlandse als buitenlandse Andringa's.
Een ander belangrijk doel is het uitgeven van het halfjaarlijkse familiebulletin, de "Andringa Staach Nijs". Dit bulletin, beschikbaar in zowel het Nederlands als het Engels, bevat familieberichten, artikelen en mededelingen. Tenslotte wil de stichting de website uitbreiden en online toegankelijk maken.
Iedereen kan donateur worden van de Andringa Stichting door voor slechts 10 euro per jaar een abonnement te nemen op de Andringa Staach Nijs. Als abonnee krijgt men toegang tot de stamboompagina’s via een wachtwoord.
Andere giften zijn uiteraard ook van harte welkom!!